logo

Rollema & Partners horeca – administratie
Rijnsburgerweg 80
2333 AD Leiden
T: 071-541 88 66

30 jaar horeca-administratie voor hotel, restaurant, strandpaviljoen en café
horeca-administratie.com / De kas, uw portemonnee

De kas, uw portemonnee

Het belang van een goede registratie van de kas

Mijn portemonnee stroomt over van tankbonnen, bonnen van kleine aankopen, bonnen van geldopnames, spaarkaarten, etc. In de meeste gevallen tot ergernis van mijn vriendin. Ze vraagt mij altijd “waarom bewaar jij alle bonnetjes? Gooi ze weg, je kijkt er toch niet meer op!” Eens in de zoveel tijd ruim ik echter mijn portemonnee op en controleer ik de bonnen met de uitgaven. Controle over waar mijn geld heen gaat en of ik de grote lijn in mijn uitgaven nog in beeld heb!

In feite werkt uw kas ook zo. Controleer de ontvangsten (in veel gevallen de omzet), haal daar de kasuitgaven en de eventuele betalingen via de bank, creditcards of debiteuren vanaf en het is bekend wat er cash in de kassalade moet zitten. Als het klopt, is er geen verschil. Is er een positief verschil dan is er meer ontvangen dan nodig, fooi of te weinig teruggegeven. Is er te weinig dan ontbreekt er geld, te veel teruggegeven of in het ergste geval diefstal. Dat is erg zonde!

In gesprekken met ondernemers vinden ze het dan moeilijk om dit geld in te houden van de eventueel aanwezige fooienpot. Dat houdt in dat het verschil uit uw eigen portemonnee betaald wordt, terwijl degene die de fouten maakt, uw personeel, wel de fooi als extraatje heeft. In feite biedt u het personeel wel de voordelen, maar geen nadelen. Ik adviseer om kasverschillen te verrekenen met de fooienpot. Hiermee maakt u uw personeel bewust van het feit dat deze geldstromen ontzettend belangrijk zijn. En zeker met grote tekorten zijn deze verschillen op den duur ook een bedreiging voor hun salaris!

Door iedere dag de kas af te sluiten, wordt voorkomen dat het personeel zich de fouten niet meer kan herinneren en wordt het verrekenen steeds lastiger. Voor onze klanten hebben wij een standaard kasrapport opgesteld dat eenvoudig in gebruik is. Het gaat met name om dagelijks bij te houden wat er in uw portemonnee terecht moet komen. Niemand heeft er een boodschap aan dat u de gerealiseerde omzet niet helemaal hebt ontvangen als er betalingsproblemen zijn. Iedereen wil gewoon betaald worden, de crediteuren, de belastingdienst en het personeel nog wel als eerste!

Steven van ’t Hart, accountmanager Rollema & Partners horeca – administratie

Lees ook

35 jaar ondernemen

Dat is 35 jaar ondernemen

7 januari 2022 – Leonie van Spronsen over het ervaren van ondernemerschap. Vandaag, 7 januari 2022 is het 35 jaar geleden dat we officieel met de Van Spronsen & Partners Groep begonnen. Gewoon net als zoveel starters vanuit het huis van mijn ouders, zelfs in wat later mijn slaapkamer is geworden. Gelukkig heeft mijn vader

Verlenging onbelaste vaste reiskosten vergoeding

Vanwege de coronamaatregelen is de periode verlengd waarin werkgevers de belastingvrije vergoeding voor vaste reiskosten kunnen geven aan hun werknemers ondanks dat zij niet reizen in verband met het huidige thuiswerk advies. Deze periode is verlengd tot 1 juli 2021.    Deze regeling geldt voor vergoedingen die werknemers al voor 13 maart 2020 kregen.

WKR 2021: Ook voor 2021 verruiming vrije ruimte naar 3%

De belastingdienst heeft aangekondigd dat in 2021, gelijk aan 2020, de WKR (werkkostenregeling) verruimd is tot 3% van de eerste €400.000,= van de totale fiscale loonsom. Dat betekent dat u als ondernemer bij een totale fiscale loonsom van boven de €400.000,= per jaar, een bedrag van €12.000,= per jaar mag besteden aan vergoedingen die niet

Rekenen, rekenen, rekenen

4 maart 2021 – Niek Timmermans, senior adviseur bij van Spronsen & Partners horeca-advies, blogt over het feit dat inzicht in je liquiditeit nu belangrijker is dan ooit, ook dadelijk met een beperkte openstelling. Horecaondernemers moeten rekenen om het hoofd boven water te houden.  

Definitieve berekening eerste aanvraagperiode NOW

Het NOW (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid) is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies te compenseren. Hierdoor kunnen werkgevers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen.    De eerste aanvraagperiode van de NOW was voor de maanden maart, april en mei 2020. De omzet, en uw werkelijke percentage omzetverlies, van deze

Vaststelling TVL 1 juni tot en met 30 september 2020

De TVL (tegemoetkoming vaste lasten) betreft een belastingvrije tegemoetkoming voor mkb ondernemers om de vaste lasten te helpen dekken. Heeft u de TVL-vergoeding ontvangen voor de periode van 1 juni tot en met 30 september? U heeft dan tot 1 april 2021 om uw definitieve omzet door te geven.  

NOW 3.2-Vierde Periode

22 februari 2021- Het NOW (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid) is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies te compenseren. Hierdoor kunnen werkgevers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen.   Na eerdere rondes NOW is er nu de vierde aanvraagperiode NOW (eerder door de overheid NOW 3.2 genoemd).   

Tegemoetkoming Vaste Lasten Q1, 2021

22 februari 2021- De TVL (tegemoetkoming vaste lasten) betreft een belastingvrije tegemoetkoming voor mkb ondernemers om de vaste lasten te helpen dekken.  

Alle zeilen bijzetten

14 januari 2021 – Leonie van Spronsen blogt over het bijzetten van alle zeilen waartoe de horeca is gedwongen tijdens deze, wederom verlengde, lockdown. Ze blogt over o.a. de Bbz, de bijstand voor zelfstandigen. Een voorziening voor gevestigde ondernemers in tijdelijke financiële problemen.

Tegemoetkoming Vaste Lasten Kwartaal 4

27 november 2020 – De TVL (tegemoetkoming vaste lasten) betreft een belastingvrije tegemoetkoming voor mkb ondernemers om de vaste lasten te helpen dekken.

NOW 3 – loket opent 16 november 2020

13 november 2020 – Het NOW (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid) is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies te compenseren. Hierdoor kunnen werkgevers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. Na eerdere rondes NOW komt er nu NOW 3, een regeling die drie fases zal kennen. Voor de eerste fase

David Maartense

Elk bedrijf zou een Claudio Ranieri als bedrijfsleider moeten hebben

22 april 2016 – David Maartense, Marketing & Communicatiemedewerker bij Van Spronsen & Partners horeca – advies over waarom elk horecabedrijf een Claudio Ranieri als bedrijfsleider zou moeten hebben. We kunnen er bijna niet meer omheen. Leicester City, het team van trainer Claudio Ranieri, gaat kampioen van England worden. De club die vorig jaar nog