logo

Rollema & Partners horeca – administratie
Rijnsburgerweg 80
2333 AD Leiden
T: 071-541 88 66

30 jaar horeca-administratie voor hotel, restaurant, strandpaviljoen en café
horeca-administratie.com / Definitieve berekening eerste aanvraagperiode NOW

Definitieve berekening eerste aanvraagperiode NOW

Het NOW (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid) is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies te compenseren. Hierdoor kunnen werkgevers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen.   

De eerste aanvraagperiode van de NOW was voor de maanden maart, april en mei 2020. De omzet, en uw werkelijke percentage omzetverlies, van deze maanden is nu bekend. Heeft u de NOW ontvangen voor deze eerste aanvraagperiode? Vergeet dan niet uw definitieve aanvraag in te dienen. Als u geen aanvraag doet, gaat het UWV ervan uit dat u geen recht heeft op een tegemoetkoming en moet u het voorschot terugbetalen. 

Wat houdt een definitieve berekening in: 

 • Bij het indienen van een aanvraag voor de NOW wordt een voorschot bedrag berekend op basis van uw geschatte omzetverlies.  
 • Bij een definitieve berekening van de tegemoetkoming wordt naar de definitieve omzet van de aanvraag periode gekeken. Bij de berekening van het omzetverlies worden de TVL, TOGS en andere subsidies beschouwd als omzet. 
 • Op basis van deze kennis wordt bepaald of u nog een nabetaling tegoed heeft of een deel van het voorschot moet terugbetalen. 

Hoe vraagt u de definitieve berekening voor de eerste aanvraagperiode van de NOW aan? 

 • De definitieve berekening voor deze periode kan tot en met 31 oktober aangevraagd worden bij het UWV. 
 • Hier is een formulier beschikbaar dat u moet invullen en uploaden 

Hiervoor heeft u de volgende gegevens nodig: 

 • Uw bedrijfsgegevens: naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, KVK-nummer, gegeven van de contactpersoon. 
 • Het loonheffingennummer: voor ieder loonheffingennummer moet u een aparte aanvraag indienen. 
 • De hoogte van het bedrag dat u als voorschot heeft ontvangen. 
 • Het werkelijke percentage omzetverlies in de periode die u heeft opgegeven bij uw aanvraag. 
 • Het rekeningnummer en de naam van de rekeninghouder. Het rekeningnummer wordt gebruikt als u nog een bedrag ontvangt.  
 • Een kopie van uw bankafschrift (scan of schermafbeelding). Op het afschrift moet het bankrekeningnummer en naam van de rekeninghouder zichtbaar zijn. 
 • In sommige gevallen is een accountants- of derdenverklaring nodig 

Wanneer heeft u een accountantsverklaring nodig: 

 • U heeft een voorschot van € 100.000 of meer ontvangen. 
 • De definitieve tegemoetkoming is € 125.000 of meer (ongeacht de hoogte van het betaalde voorschot). 
 • U bent onderdeel bent van een groep of concern. In deze gevallen telt u de bedragen van alle aanvragen (van de verschillende loonheffingennummers) binnen de groep of het concern bij elkaar op. Het totaalbedrag bepaalt dan of een accountants- of derdenverklaring nodig is. 
 • Bij een aanvraag op werkmaatschappijniveau (omdat het concern of de groep onder de 20% omzetverlies komt). In deze gevallen is altijd een accountantsverklaring nodig. 

Wanneer heeft u een derdenverklaring nodig: 

 • U heeft een voorschot tussen € 20.000 en € 100.000 ontvangen. 
 • De definitieve tegemoetkoming is tussen € 25.000 en € 125.000 (ongeacht de hoogte van het voorschot). 

Wij kunnen u hier uiteraard in begeleiden, neem contact op met uw contactpersoon. 

Lees ook

35 jaar ondernemen

Dat is 35 jaar ondernemen

7 januari 2022 – Leonie van Spronsen over het ervaren van ondernemerschap. Vandaag, 7 januari 2022 is het 35 jaar geleden dat we officieel met de Van Spronsen & Partners Groep begonnen. Gewoon net als zoveel starters vanuit het huis van mijn ouders, zelfs in wat later mijn slaapkamer is geworden. Gelukkig heeft mijn vader

Verlenging onbelaste vaste reiskosten vergoeding

Vanwege de coronamaatregelen is de periode verlengd waarin werkgevers de belastingvrije vergoeding voor vaste reiskosten kunnen geven aan hun werknemers ondanks dat zij niet reizen in verband met het huidige thuiswerk advies. Deze periode is verlengd tot 1 juli 2021.    Deze regeling geldt voor vergoedingen die werknemers al voor 13 maart 2020 kregen.

WKR 2021: Ook voor 2021 verruiming vrije ruimte naar 3%

De belastingdienst heeft aangekondigd dat in 2021, gelijk aan 2020, de WKR (werkkostenregeling) verruimd is tot 3% van de eerste €400.000,= van de totale fiscale loonsom. Dat betekent dat u als ondernemer bij een totale fiscale loonsom van boven de €400.000,= per jaar, een bedrag van €12.000,= per jaar mag besteden aan vergoedingen die niet

Rekenen, rekenen, rekenen

4 maart 2021 – Niek Timmermans, senior adviseur bij van Spronsen & Partners horeca-advies, blogt over het feit dat inzicht in je liquiditeit nu belangrijker is dan ooit, ook dadelijk met een beperkte openstelling. Horecaondernemers moeten rekenen om het hoofd boven water te houden.  

Vaststelling TVL 1 juni tot en met 30 september 2020

De TVL (tegemoetkoming vaste lasten) betreft een belastingvrije tegemoetkoming voor mkb ondernemers om de vaste lasten te helpen dekken. Heeft u de TVL-vergoeding ontvangen voor de periode van 1 juni tot en met 30 september? U heeft dan tot 1 april 2021 om uw definitieve omzet door te geven.  

NOW 3.2-Vierde Periode

22 februari 2021- Het NOW (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid) is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies te compenseren. Hierdoor kunnen werkgevers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen.   Na eerdere rondes NOW is er nu de vierde aanvraagperiode NOW (eerder door de overheid NOW 3.2 genoemd).   

Tegemoetkoming Vaste Lasten Q1, 2021

22 februari 2021- De TVL (tegemoetkoming vaste lasten) betreft een belastingvrije tegemoetkoming voor mkb ondernemers om de vaste lasten te helpen dekken.  

Alle zeilen bijzetten

14 januari 2021 – Leonie van Spronsen blogt over het bijzetten van alle zeilen waartoe de horeca is gedwongen tijdens deze, wederom verlengde, lockdown. Ze blogt over o.a. de Bbz, de bijstand voor zelfstandigen. Een voorziening voor gevestigde ondernemers in tijdelijke financiële problemen.

Tegemoetkoming Vaste Lasten Kwartaal 4

27 november 2020 – De TVL (tegemoetkoming vaste lasten) betreft een belastingvrije tegemoetkoming voor mkb ondernemers om de vaste lasten te helpen dekken.

NOW 3 – loket opent 16 november 2020

13 november 2020 – Het NOW (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid) is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies te compenseren. Hierdoor kunnen werkgevers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. Na eerdere rondes NOW komt er nu NOW 3, een regeling die drie fases zal kennen. Voor de eerste fase

David Maartense

Elk bedrijf zou een Claudio Ranieri als bedrijfsleider moeten hebben

22 april 2016 – David Maartense, Marketing & Communicatiemedewerker bij Van Spronsen & Partners horeca – advies over waarom elk horecabedrijf een Claudio Ranieri als bedrijfsleider zou moeten hebben. We kunnen er bijna niet meer omheen. Leicester City, het team van trainer Claudio Ranieri, gaat kampioen van England worden. De club die vorig jaar nog

Jeroen Boon

Waar de Belastingdienst stopt, gaan wij verder….

Jeroen Boon blogt over het gemak van SMS alerts of e-mail alerts. Terwijl ik mijn mail en social media aan het bijhouden was op mijn telefoon, kwam er plots een sms op mijn telefoon die mij vertelde dat ik mijn contract MB’s had verbruikt voor deze maand. Waarschijnlijk toch iets te lange filmpjes gekeken, en