logo

Rollema & Partners horeca – administratie
Rijnsburgerweg 80
2333 AD Leiden
T: 071-541 88 66

30 jaar horeca-administratie voor hotel, restaurant, strandpaviljoen en café
horeca-administratie.com / Saaie titel ondertussen… maar zo waar; Meten is weten

Saaie titel ondertussen… maar zo waar; Meten is weten

Meten is weten – met TV-programma ‘Shark tank’ als inspiratie

Een ontzettend afgezaagde titel voor een column, ik weet het. Iedere ondernemer waar dit tegen wordt gezegd, reageert met: “Helemaal mee eens!” of “Natuurlijk weet ik dat!”. Sommige ondernemers kijken je aan met een blik van: “ja duh, alsof mij dat nog uitgelegd moet worden”. Maar het komt nog steeds voor dat ondernemers  weinig begrip van de cijfers hebben. Dit bleek recentelijk nog toen ik het programma ‘Shark tank’ aan het kijken was. De Amerikaanse versie van Dragons Den. Een programma waar ondernemers moeten pitchen om kapitaal aan te trekken.

In deze aflevering waren twee ondernemers aan het pitchen om kapitaal aan te trekken voor versierde kinderhelmpjes. Een leuk idee voor de veiligheid van kinderen. Ze waren vol passie en trots aan het vertellen dat hun eerste jaaromzet bijna $ 120.000,= was en dat de helmpjes al wel in ruim 80(!) speelgoedwinkels lagen. De verkoopprijs van hun product was $ 30,=. Ze waren op zoek naar kapitaal om de groei te financieren.
Op zich zijn de cijfers niet slecht. Ruim aanbod van de winkels en een redelijke omzet voor hun eerste jaar. Maar één van de Sharks, de personen die bij een goed idee kapitaal in het idee willen stoppen, maakte een rekensom die de ondernemers zelf nog niet hadden gemaakt. Bij het ruime aanbod van de winkels en de omzet, betekent het dat de gemiddelde omzet $ 1.500,= per winkels is. Dit betekent dat de winkels gemiddeld 50 producten per jaar verkopen en dus 4 producten per maand. Niet echt een idee om geld in te investeren, toch?

Dat vonden alle sharks ook en ze haakten af. Weg droom om te gaan groeien! De ondernemers zelf hadden deze rekensom nog niet gemaakt. Als de ondernemers één zaak hadden bij deze omzet, waren de Sharks er misschien wel ingestapt, want dan had de winkel gemiddeld 4.000 producten per jaar verkocht. Dat zou betekenen dat het product gewild is. Voeg daar nog een speelgoedwinkel aan toe en de omzet kan verdubbelen. Voeg daar een keten van speelgoedwinkels aan toe en de (gewenste) groei is gerealiseerd. Wanneer heeft u zelf een dergelijke rekensom gemaakt van bijvoorbeeld de gemiddelde besteding? Wat vertellen de cijfers van uw boekhouder? Of hoe succesvol bent u eigenlijk? Meten is weten!

In de horeca zijn cijfers als gemiddelde besteding, verkoopcijfers van individuele gerechten en arbeidsproductiviteit waardevol. Het geeft inzicht in het bedrijf. Ik adviseer u om aan de slag te gaan met de cijfers. Het geeft naast feedback van uw gasten (subjectief), veel inzicht in uw bedrijf (objectief).

Steven van ’t Hart, accountmanager Rollema & Partners horeca – administratie

Lees ook

35 jaar ondernemen

Dat is 35 jaar ondernemen

7 januari 2022 – Leonie van Spronsen over het ervaren van ondernemerschap. Vandaag, 7 januari 2022 is het 35 jaar geleden dat we officieel met de Van Spronsen & Partners Groep begonnen. Gewoon net als zoveel starters vanuit het huis van mijn ouders, zelfs in wat later mijn slaapkamer is geworden. Gelukkig heeft mijn vader

Verlenging onbelaste vaste reiskosten vergoeding

Vanwege de coronamaatregelen is de periode verlengd waarin werkgevers de belastingvrije vergoeding voor vaste reiskosten kunnen geven aan hun werknemers ondanks dat zij niet reizen in verband met het huidige thuiswerk advies. Deze periode is verlengd tot 1 juli 2021.    Deze regeling geldt voor vergoedingen die werknemers al voor 13 maart 2020 kregen.

WKR 2021: Ook voor 2021 verruiming vrije ruimte naar 3%

De belastingdienst heeft aangekondigd dat in 2021, gelijk aan 2020, de WKR (werkkostenregeling) verruimd is tot 3% van de eerste €400.000,= van de totale fiscale loonsom. Dat betekent dat u als ondernemer bij een totale fiscale loonsom van boven de €400.000,= per jaar, een bedrag van €12.000,= per jaar mag besteden aan vergoedingen die niet

Rekenen, rekenen, rekenen

4 maart 2021 – Niek Timmermans, senior adviseur bij van Spronsen & Partners horeca-advies, blogt over het feit dat inzicht in je liquiditeit nu belangrijker is dan ooit, ook dadelijk met een beperkte openstelling. Horecaondernemers moeten rekenen om het hoofd boven water te houden.  

Definitieve berekening eerste aanvraagperiode NOW

Het NOW (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid) is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies te compenseren. Hierdoor kunnen werkgevers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen.    De eerste aanvraagperiode van de NOW was voor de maanden maart, april en mei 2020. De omzet, en uw werkelijke percentage omzetverlies, van deze

Vaststelling TVL 1 juni tot en met 30 september 2020

De TVL (tegemoetkoming vaste lasten) betreft een belastingvrije tegemoetkoming voor mkb ondernemers om de vaste lasten te helpen dekken. Heeft u de TVL-vergoeding ontvangen voor de periode van 1 juni tot en met 30 september? U heeft dan tot 1 april 2021 om uw definitieve omzet door te geven.  

NOW 3.2-Vierde Periode

22 februari 2021- Het NOW (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid) is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies te compenseren. Hierdoor kunnen werkgevers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen.   Na eerdere rondes NOW is er nu de vierde aanvraagperiode NOW (eerder door de overheid NOW 3.2 genoemd).   

Tegemoetkoming Vaste Lasten Q1, 2021

22 februari 2021- De TVL (tegemoetkoming vaste lasten) betreft een belastingvrije tegemoetkoming voor mkb ondernemers om de vaste lasten te helpen dekken.  

Alle zeilen bijzetten

14 januari 2021 – Leonie van Spronsen blogt over het bijzetten van alle zeilen waartoe de horeca is gedwongen tijdens deze, wederom verlengde, lockdown. Ze blogt over o.a. de Bbz, de bijstand voor zelfstandigen. Een voorziening voor gevestigde ondernemers in tijdelijke financiële problemen.

Tegemoetkoming Vaste Lasten Kwartaal 4

27 november 2020 – De TVL (tegemoetkoming vaste lasten) betreft een belastingvrije tegemoetkoming voor mkb ondernemers om de vaste lasten te helpen dekken.

NOW 3 – loket opent 16 november 2020

13 november 2020 – Het NOW (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid) is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies te compenseren. Hierdoor kunnen werkgevers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. Na eerdere rondes NOW komt er nu NOW 3, een regeling die drie fases zal kennen. Voor de eerste fase

David Maartense

Elk bedrijf zou een Claudio Ranieri als bedrijfsleider moeten hebben

22 april 2016 – David Maartense, Marketing & Communicatiemedewerker bij Van Spronsen & Partners horeca – advies over waarom elk horecabedrijf een Claudio Ranieri als bedrijfsleider zou moeten hebben. We kunnen er bijna niet meer omheen. Leicester City, het team van trainer Claudio Ranieri, gaat kampioen van England worden. De club die vorig jaar nog