logo

Rollema & Partners horeca – administratie
Rijnsburgerweg 80
2333 AD Leiden
T: 071-541 88 66

30 jaar horeca-administratie voor hotel, restaurant, strandpaviljoen en café
horeca-administratie.com / Voldoende of onvoldoende?

Voldoende of onvoldoende?

Krijgt uw boekhouding een voldoende of onvoldoende voor de solvabiliteit? De beoordeling van een tentamen tijdens mijn studie was iets waar ik met spanning naar uitkeek. Vaak wist ik al van tevoren welk cijfer ik kon verwachten, dit hing dan ook vaak samen met de inspanning die ik ervoor geleverd had. In de meeste gevallen kon ik een aardige inschatting maken van de uitkomst.

Een goed resultaat verwachtte ik als ik er tijd aan besteed had, de studiestof doorgelezen had en aanwezig was geweest tijdens de hoorcolleges. Deed ik dit niet, dan viel het resultaat bijna altijd tegen. In mijn huidige functie ben ik niet meer de student maar degene die de cijfers uitdeelt.

Jaarlijks bespreken we met onze klanten de jaarrekening. Hetgeen een boekhouder of accountant jaarlijks opstelt geeft u een overzicht van het behaalde resultaat (winst- en verliesrekening) en de bezittingen en schulden (balans) van de onderneming. In feite is wat er onder streep staat op de winst- en verliesrekening, het cijfer dat de onderneming in dat jaar heeft gehaald. De balans, en dan met name het eigen vermogen, geeft een cijfer over meerdere jaren.

In mijn vakgebied wordt voor de beoordeling gebruik gemaakt van ratio’s, zoals de solvabiliteit, current en quick ratio’s. Mooie termen, maar u als ondernemer zegt dit waarschijnlijk bar weinig. Ik zal u dan ook niet langer lastig vallen met deze termen. Alleen de solvabiliteit wil ik er uitlichten. De solvabiliteit geeft de verhouding weer tussen het eigen vermogen en het totaal vermogen. Hoe meer eigen vermogen hoe beter dit cijfer voor uw bedrijf is. Deze ratio geeft met andere woorden weer in welke mate het bedrijf van u is.

Waarschijnlijk heeft u, net zoals ik bij mijn tentamens, door het jaar heen ook wel een gevoel, op basis van uw inspanningen, bij het cijfer van uw bedrijf.  Ik vond het altijd wel prettig om die beoordeling dan ook op papier bevestigd te zien. Ik hoop dat u een voldoende heeft voor 2014.

Steven van ’t Hart, accountmanager Rollema & Partners horeca – administratie

Lees ook

35 jaar ondernemen

Dat is 35 jaar ondernemen

7 januari 2022 – Leonie van Spronsen over het ervaren van ondernemerschap. Vandaag, 7 januari 2022 is het 35 jaar geleden dat we officieel met de Van Spronsen & Partners Groep begonnen. Gewoon net als zoveel starters vanuit het huis van mijn ouders, zelfs in wat later mijn slaapkamer is geworden. Gelukkig heeft mijn vader

Verlenging onbelaste vaste reiskosten vergoeding

Vanwege de coronamaatregelen is de periode verlengd waarin werkgevers de belastingvrije vergoeding voor vaste reiskosten kunnen geven aan hun werknemers ondanks dat zij niet reizen in verband met het huidige thuiswerk advies. Deze periode is verlengd tot 1 juli 2021.    Deze regeling geldt voor vergoedingen die werknemers al voor 13 maart 2020 kregen.

WKR 2021: Ook voor 2021 verruiming vrije ruimte naar 3%

De belastingdienst heeft aangekondigd dat in 2021, gelijk aan 2020, de WKR (werkkostenregeling) verruimd is tot 3% van de eerste €400.000,= van de totale fiscale loonsom. Dat betekent dat u als ondernemer bij een totale fiscale loonsom van boven de €400.000,= per jaar, een bedrag van €12.000,= per jaar mag besteden aan vergoedingen die niet

Rekenen, rekenen, rekenen

4 maart 2021 – Niek Timmermans, senior adviseur bij van Spronsen & Partners horeca-advies, blogt over het feit dat inzicht in je liquiditeit nu belangrijker is dan ooit, ook dadelijk met een beperkte openstelling. Horecaondernemers moeten rekenen om het hoofd boven water te houden.  

Definitieve berekening eerste aanvraagperiode NOW

Het NOW (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid) is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies te compenseren. Hierdoor kunnen werkgevers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen.    De eerste aanvraagperiode van de NOW was voor de maanden maart, april en mei 2020. De omzet, en uw werkelijke percentage omzetverlies, van deze

Vaststelling TVL 1 juni tot en met 30 september 2020

De TVL (tegemoetkoming vaste lasten) betreft een belastingvrije tegemoetkoming voor mkb ondernemers om de vaste lasten te helpen dekken. Heeft u de TVL-vergoeding ontvangen voor de periode van 1 juni tot en met 30 september? U heeft dan tot 1 april 2021 om uw definitieve omzet door te geven.  

NOW 3.2-Vierde Periode

22 februari 2021- Het NOW (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid) is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies te compenseren. Hierdoor kunnen werkgevers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen.   Na eerdere rondes NOW is er nu de vierde aanvraagperiode NOW (eerder door de overheid NOW 3.2 genoemd).   

Tegemoetkoming Vaste Lasten Q1, 2021

22 februari 2021- De TVL (tegemoetkoming vaste lasten) betreft een belastingvrije tegemoetkoming voor mkb ondernemers om de vaste lasten te helpen dekken.  

Alle zeilen bijzetten

14 januari 2021 – Leonie van Spronsen blogt over het bijzetten van alle zeilen waartoe de horeca is gedwongen tijdens deze, wederom verlengde, lockdown. Ze blogt over o.a. de Bbz, de bijstand voor zelfstandigen. Een voorziening voor gevestigde ondernemers in tijdelijke financiële problemen.

Tegemoetkoming Vaste Lasten Kwartaal 4

27 november 2020 – De TVL (tegemoetkoming vaste lasten) betreft een belastingvrije tegemoetkoming voor mkb ondernemers om de vaste lasten te helpen dekken.

NOW 3 – loket opent 16 november 2020

13 november 2020 – Het NOW (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid) is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies te compenseren. Hierdoor kunnen werkgevers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. Na eerdere rondes NOW komt er nu NOW 3, een regeling die drie fases zal kennen. Voor de eerste fase

David Maartense

Elk bedrijf zou een Claudio Ranieri als bedrijfsleider moeten hebben

22 april 2016 – David Maartense, Marketing & Communicatiemedewerker bij Van Spronsen & Partners horeca – advies over waarom elk horecabedrijf een Claudio Ranieri als bedrijfsleider zou moeten hebben. We kunnen er bijna niet meer omheen. Leicester City, het team van trainer Claudio Ranieri, gaat kampioen van England worden. De club die vorig jaar nog