logo

Rollema & Partners horeca – administratie
Rijnsburgerweg 80
2333 AD Leiden
T: 071-541 88 66

30 jaar horeca-administratie voor hotel, restaurant, strandpaviljoen en café
horeca-administratie.com / Voorraadbeheer
Jeroen Boon

Voorraadbeheer

Jeroen Boon blogt over zijn proviandkast en uw voorraadbeheer.

Donderdag is mijn vaste vrije dag om samen met de kinderen op te trekken en vaak kook ik dan iets uitgebreider. Afgelopen donderdag ging ik de keuken in met de gedachte; laat ik eens opmaken wat we in huis hebben. Op naar de proviandkast (ja, zo noemen wij die thuis nog) om te kijken wat ik kon gebruiken. Pesto uit 2013, fond uit 2011, een aangebroken fles frambozenazijn (jaartal onbekend) en nog meer producten die ik eigenlijk nooit gebruik. Ik ben gestopt met mijn voornemen om uitgebreid te gaan koken en heb de proviandkast binnenste buiten gekeerd. Alles over de datum weggegooid en alles wat ik niet gebruik weggegeven. Dat ruimt lekker op!

Zonde, mijn bewaardrang, want uiteindelijk gooi ik het toch weg. De kast puilt uit en het is niet overzichtelijk. Als ik met horecaondernemers praat over hun voorraad, krijg ik soms hetzelfde beeld als bij mij thuis. De voorraad wordt niet bijgehouden (lees elke maand geteld), er wordt besteld wat nodig is. Dit terwijl de voorraad een wezenlijk onderdeel is van de administratie. En als u verhoudingsgewijs net zoveel moet weggooien als ik, dan merkt u dat zeker in uw cijfers onder aan de streep!

Ik adviseer horecaondernemers om elke maand de voorraad te tellen en elke dag in de gaten te houden of producten over hun houdbaarheidsdatum zijn, ook de droogwaren. Heb je veel verschillende producten die over hun THT-datum dreigen te gaan, creëer dan een lekkere special om de voorraad op te maken. Dat scheelt weer bij het weggooien van eet- en drinkwaren en dus geld!

Een voorraadtelling helpt u ook inzicht te krijgen in de cijfers. De inkoop van de omzet wordt als volgt berekend: Beginvoorraad plus inkoop minus eindvoorraad. Als u de begin- en eindvoorraad dus niet hebt, dan heeft u geen juist inkoopcijfer en dus niet de juiste stuurinformatie. Jammer toch?

Ondernemers vinden voorraad tellen vaak een heel gedoe, en dat is het ook, maar wel gedoe dat iets oplevert. Managementinformatie waarop u kunt sturen om het resultaat te beïnvloeden. Kortom, voorraadbeheer draagt bij aan een beter resultaat. Elke procent minder brutowinst is zo zonde!

Jeroen Boon, accountmanager Rollema & Partners horeca–administratie
Bereikbaar via e-mail: jeroenboon@spronsen.com en telefonisch: 071 541 88 66
Linkedin

Lees ook

35 jaar ondernemen

Dat is 35 jaar ondernemen

7 januari 2022 – Leonie van Spronsen over het ervaren van ondernemerschap. Vandaag, 7 januari 2022 is het 35 jaar geleden dat we officieel met de Van Spronsen & Partners Groep begonnen. Gewoon net als zoveel starters vanuit het huis van mijn ouders, zelfs in wat later mijn slaapkamer is geworden. Gelukkig heeft mijn vader

Verlenging onbelaste vaste reiskosten vergoeding

Vanwege de coronamaatregelen is de periode verlengd waarin werkgevers de belastingvrije vergoeding voor vaste reiskosten kunnen geven aan hun werknemers ondanks dat zij niet reizen in verband met het huidige thuiswerk advies. Deze periode is verlengd tot 1 juli 2021.    Deze regeling geldt voor vergoedingen die werknemers al voor 13 maart 2020 kregen.

WKR 2021: Ook voor 2021 verruiming vrije ruimte naar 3%

De belastingdienst heeft aangekondigd dat in 2021, gelijk aan 2020, de WKR (werkkostenregeling) verruimd is tot 3% van de eerste €400.000,= van de totale fiscale loonsom. Dat betekent dat u als ondernemer bij een totale fiscale loonsom van boven de €400.000,= per jaar, een bedrag van €12.000,= per jaar mag besteden aan vergoedingen die niet

Rekenen, rekenen, rekenen

4 maart 2021 – Niek Timmermans, senior adviseur bij van Spronsen & Partners horeca-advies, blogt over het feit dat inzicht in je liquiditeit nu belangrijker is dan ooit, ook dadelijk met een beperkte openstelling. Horecaondernemers moeten rekenen om het hoofd boven water te houden.  

Definitieve berekening eerste aanvraagperiode NOW

Het NOW (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid) is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies te compenseren. Hierdoor kunnen werkgevers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen.    De eerste aanvraagperiode van de NOW was voor de maanden maart, april en mei 2020. De omzet, en uw werkelijke percentage omzetverlies, van deze

Vaststelling TVL 1 juni tot en met 30 september 2020

De TVL (tegemoetkoming vaste lasten) betreft een belastingvrije tegemoetkoming voor mkb ondernemers om de vaste lasten te helpen dekken. Heeft u de TVL-vergoeding ontvangen voor de periode van 1 juni tot en met 30 september? U heeft dan tot 1 april 2021 om uw definitieve omzet door te geven.  

NOW 3.2-Vierde Periode

22 februari 2021- Het NOW (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid) is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies te compenseren. Hierdoor kunnen werkgevers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen.   Na eerdere rondes NOW is er nu de vierde aanvraagperiode NOW (eerder door de overheid NOW 3.2 genoemd).   

Tegemoetkoming Vaste Lasten Q1, 2021

22 februari 2021- De TVL (tegemoetkoming vaste lasten) betreft een belastingvrije tegemoetkoming voor mkb ondernemers om de vaste lasten te helpen dekken.  

Alle zeilen bijzetten

14 januari 2021 – Leonie van Spronsen blogt over het bijzetten van alle zeilen waartoe de horeca is gedwongen tijdens deze, wederom verlengde, lockdown. Ze blogt over o.a. de Bbz, de bijstand voor zelfstandigen. Een voorziening voor gevestigde ondernemers in tijdelijke financiële problemen.

Tegemoetkoming Vaste Lasten Kwartaal 4

27 november 2020 – De TVL (tegemoetkoming vaste lasten) betreft een belastingvrije tegemoetkoming voor mkb ondernemers om de vaste lasten te helpen dekken.

NOW 3 – loket opent 16 november 2020

13 november 2020 – Het NOW (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid) is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies te compenseren. Hierdoor kunnen werkgevers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. Na eerdere rondes NOW komt er nu NOW 3, een regeling die drie fases zal kennen. Voor de eerste fase

David Maartense

Elk bedrijf zou een Claudio Ranieri als bedrijfsleider moeten hebben

22 april 2016 – David Maartense, Marketing & Communicatiemedewerker bij Van Spronsen & Partners horeca – advies over waarom elk horecabedrijf een Claudio Ranieri als bedrijfsleider zou moeten hebben. We kunnen er bijna niet meer omheen. Leicester City, het team van trainer Claudio Ranieri, gaat kampioen van England worden. De club die vorig jaar nog